Lezing ‘Geweldloosheid en Rechtvaardige Vrede’

23 september 2024
20:00
Vermaning Zaandam, Westzijde 82
Thema: Geweldloosheid en Rechtvaardige Vrede met Andrés Pacheco Lozano
Lezing ‘Geweldloosheid en Rechtvaardige Vrede’

Geloof, Hoop en Liefde – bronnen van Doopsgezinde waarden en gedachtengoed

Geweldloosheid gericht op Rechtvaardige Vrede is een belangrijk aspect in de Doopsgezinde traditie. Bij deze rechtvaardige vrede gaat het niet om de afwezigheid van oorlog, ook niet om een politieke oorlogsvoering te ondersteunen of niet, maar om het welzijn van het geheel van de mens en de wereld om ons heen. Wanneer we daarover in gesprek gaan, zal snel duidelijk worden dat vrede niet zonder rechtvaardigheid kan.

Immers de Doopsgezinden horen tot de zogenoemde Vredeskerken, een traditie die zelf het zwaard niet oppakte. Vanaf het ontstaan bij Menno Simons) is het principe van geweldloosheid belangrijk geweest. Hoe krijgt dat principe kleur in het gesprek over vrede en geweld? Hoe vormt zich een gemeenschap gebaseerd op het afwijzen van geweld en op vredestheologie? Wat is nodig om vanuit een conflictsituatie weer tot heling te komen of verzoening. Dat maakt dat het deze avond ook gaat over ‘restorative justice’. Andrés Pacheco Lozano laat ons deze avond zien hoe hieraan vorm te geven vanuit een vredestheologie.

Dr. Andrés Pacheco Lozano is docent aan het Doopsgezind Seminarium voor Peace & Conflict Studies en de masterspecialisatie Religion, Peace & Justice Studies. Verder ondersteunt hij onderwijsprogramma’s als assistent van de leerstoel voor Vredestheologie en Ethiek en in zijn werk voor het Amsterdam Centre for Religion, Peace & Justice Studies.

Deze avond zal de voertaal Engels zijn.