Lezing ‘Zilveren Meesterwerken uit de Zaanstreek’ door Jeanne Douwes en Arno Bruitsman

6 november 2024
19:30
Vermaning Zaandam
Thema: Lezing 'Zilveren Meesterwerken uit de Zaanstreek' door Jeanne Douwes en Arno Bruitsman

Jeanne Douwes en Arno Bruitsman houden woensdagavond 6 november een lezing over de zilveren meesterwerken van de familie S.I. Vet en Zn. uit Zaandam. Een familie die in het verleden voor velen in de Zaanstreek bijzondere zilveren werken creëerde. Het waren bijvoorbeeld modellen van Zaanse molens, kerken, bedrijfsgebouwen en andere objecten.

Het bedrijf vestigde zich in 1832 in Zaandam aan de Gedempte Gracht en Oostzijde. Helaas, werd de gehele familie op 17 januari 1942 vanaf de Gedempte Gracht door de Nazi’s om hun Joods-zijn afgevoerd naar Sobibor en Auschwitz.

Met deze lezing wordt zo niet alleen het zilverwerk in herinnering geroepen, ook gedenken wij op deze manier een familie met al hun gaven en talenten die om hun Joods-zijn zijn omgekomen. Een gedenken om niet voorbij te gaan aan het leven dat mede geborgen ligt in de scheppende kracht van hun zilveren meesterwerken en verbondenheid met de Zaanstreek.

Daarnaast delen zij ook hun kennis over het 18e-eeuwse zilverwerk van de Doopsgezinde Gemeente te Zaandam dat tijdens het Avondmaal wordt gebruikt.

Welkom om deze lezing bij te wonen. De entree is vrij.