‘Zijn wij klaar voor oorlog of voor vrede?’ Welkom bij de Verdiepinsgmiddagen op weg naar Advent en Kerst

11 december 2024
14:00
Voorhuys Zaandam
Thema: Verdiepingsmiddag o.l.v. Margarithe Veen
‘Zijn wij klaar voor oorlog of voor vrede?’ Welkom bij de Verdiepinsgmiddagen op weg naar Advent en Kerst

Op weg naar Advent en Kerst blijft de vraag klinken ‘Zijn wij klaar voor oorlog of zijn wij klaar voor vrede?’

Immers de machinerie van polarisatie draait overuren. Het lijkt alsof het gemeengoed is geworden bepaalde zelf gedefinieerde groepen aan te wijzen als de vijand waar we ons tegen moeten wapenen. Of het nu migranten zijn of inwoners van bepaalde naties. Deze methode van polarisatie kent ook zijn weerslag in de kerkelijke structuren.

Bonhoeffer had in 1934 de kracht een weg te gaan die voor hem en enkele anderen de weg van grondlegger van de christelijke kerk was, Jezus Christus. In al zijn stukken pleit hij voor een kerk die niet meegaat in de machinerie van polarisatie, maar een kerk die zich klaar maakt om een weg van vrede te blijven gaan – in plaats van veiligheid. M.i. een enorme kracht van Bonhoeffer om de weg om vrede te blijven gaan, in plaats van het zaaien van verdeeldheid.

Hij riep op tot een oecumenisch vredesconcilie. De kerkleiders uit die tijd zagen er niets in. Bonhoeffer bleef zich ervoor inzetten. Zijn woorden klinken na in de context van vandaag. Samen met het artikel van Fernando Enns ‘Zijn wij klaar voor oorlog of zijn wij klaar voor vrede’ gaan we het er verder over hebben in de komende verdiepingsmiddagen.

Welkom op de woensdagmiddagen 16 oktober, 20 november en 11 december van 1400-15.30 uur in het Voorhuys te Zaandam.

Op woensdag AVOND 15 januari sluiten we deze reeks af in gesprek met prof. dr. Fernando Enns. Hij zal deze avond bij ons zijn in de Vermaning van Zaandam.