Het Orakel

16 februari 2024
20:00
Vermaning Krommenie
Het Orakel

Voorstelling in het kader van Project Geestdrift

“In Het Orakel van muziektheatergroep Leks Compagnie is er wél sprake van een directe dialoog tussen God en mens, een gesprek tussen hemel en aarde … wonderlijke voorstelling … Buitengewoon intrigerend.”  – Patrick van den Hanenberg/Theaterkrant

Het Orakel, een theatraal ritueel; 22 gedichten, 14 staties, en een mens op zoek naar een god in zichzelf, in een hedendaags passiespel.

Het Orakel combineert de Via Crucis van Liszt met ‘groet god’, een dialoog tussen mens en god van Eva Gerlach en Sasja Janssen, tot een muziektheatrale performance.

De Via Crucis is een werk van grote verstilling. En onlosmakelijk verbonden met het goddelijke. De 14 staties van deze kruisweg, momenten uit de lijdensweg van Jezus, worden tot de essentie teruggebracht. Hymnen en op Bach geïnspireerde koralen worden gecombineerd met unisono zang, waarbij de grenzen van de gangbare tonaliteit worden opgezocht. Bescheidenheid is hier een eerste voorwaarde, want de boodschap is belangrijker dan de boodschapper.

“Waarom ben je zo bang om dood te gaan?”

Het Orakel laat een onvermijdelijke en actuele dialoog zien, op de kruisweg tussen eeuwigheid en vergankelijkheid. Gevangen tussen houvast en doel wil de mens ontsnappen aan het ongrijpbare mysterie, en verbeeldt zich een god naar eigen evenbeeld.

En als dan niets nog zeker is, rest ons enkel de zekerheid van het niets.

“Hoe maak ik wat ik niet verwacht
als ik ben die ik ben die ik tot in
eeuwigheid amen?”

Credits: Spel, zang, harp (opname): Ekaterina Levental
Tekst: Eva Gerlach en Sasja Janssen – ‘groet god’
Muziek: Franz Liszt – Via Crucis, (bewerking)
Concept, vormgeving en regie: Chris Koolmees

Duur: 70 minuten. Entree € 15,00

https://projectgeestdrift.nl/voorstelling/het-orakel/