Kinderkerstviering

‘Geen Stille Nacht’ op Kerstavond 2015
Kinderkerstfeest in de Vermaning te Krommenie

Wat heerlijk elk jaar weer om het Kinderkerstfeest voor te bereiden!
Dit jaar met een nieuwe groep enthousiaste kinderen, maar zeker ook hun ouders!

Wat was het leuk om met elkaar te eten voordat we gingen oefenen. Of na afloop nog wat te drinken. Bijzonder dat er in zo’n decembermaand dan weer ontstaat.

Ons prachtige Doopsgezinde Kerkje is al decennia lang op Kerstavond gevuld met ouders, grootouders, buren en vrienden die komen kijken naar het kerstverhaal; verteld en uitgespeeld door kinderen en de laatste jaren ook wat grote(re) mensen. 

Gelukkig hadden we ook dit jaar weer de professionele hulp van Dietmar Claassen. Hij bewerkte het boekje “Geen Stille Nacht” en oefende het Kerstspel met de kinderen in. De regie was dit jaar helemaal in zijn handen.

De hoofdpersoon dit keer was de Herbergier, die het druk had met alle mensen die bij zijn herbergje kwamen aankloppen. Het werd voor hem een nacht waarin weinig geslapen kon worden.

Als nawoord wilde we de mensen meegeven dat we allemaal onze zorgen en problemen hebben, allemaal herkennen dat we wel wakker liggen. Dat je zorgen maken soms ook goed kan zijn, het iets collectiefs / verandering kan opleveren.

Maar laten we onze zorgen niet te groot maken. Laten we het licht blijven zien, een klein lichtje maar. De ster van Bethlehem was ook een vuurwerk (zoals met oud en nieuw). Een mooi licht, dat het wonder aangaf, midden in de nacht. 

24 december 2014: Het kerstverhaal

Kerstavond: “Het meisje van de Herberg” (een verhaal van Nico ter Linde, bewerkt door Dietmar Claassen).

Nadat we eerst interactief met de mensen het kerstverhaal hadden uitgetekend op een groot scherm (wat Hanna heel goed deed), zagen we tijdens de bijbelteksten (voorgelezen door Douwe) prachtige foto’s die het kerstverhaal illustreerde. De foto’s waren gemaakt en bewerkt door Hugo. Daarna begon t dan echt; het Kinderkerstverhaal waar iedereen voor gekomen was:  Jan en Mia keken terug, …Kerst zoals ’t vroeger was, toen was Kerst nog echt Kerst.. Ja zei Jan, behalve die ene keer, ik herinner het me nog goed.

De kinderen lieten zien hoe het jaren geleden was gegaan. Een nieuw meisje in de klas die er niet helemaal bijhoorde. Zij mocht van juf niet Maria zijn in t Kerstspel. Ze was te armoedig en zou vast haar tekst niet kunnen onthouden. Marie (het nieuwe meisje) werd de herbergierster. Zij moest Jozef en Maria naar de stal sturen, omdat er in de herberg geen plaats voor hen was. Marie deed uiteindelijk wat ze had aangeleerd en stuurde Jozef met Maria naar de stal,…

Het ging zo tegen haar gevoel in, ze kon t niet!! Ze wilde Jozef en Maria helemaal niet de donkere nacht insturen naar een koude stal… en toen riep ze, (en dat moest helemaal niet); “Kom terug, kom terug, je hoeft niet naar de stal, jullie mogen wel in mijn kamer”…  Sommigen zeiden dat Marie het kerstspel helemaal verprutst had… Maar er waren er ook die zeiden “ik vond t juist mooi, en ik zal dit nooit vergeten”….

We hebben een korte overdenking over mensen die een plek zoeken, een plek nodig hebben,… was Marie raar, beetje vreemd? Ziet ze de wereld een beetje anders? Soms is anders precies goed!…. Met bijna 80 bezoekers van het kinderkerstspel, was het een prachtige avond in de Doopsgezinde Vermaning te Krommenie.

We zien u allen volgend jaar graag weer!

Met dank aan: Dietmar, Bente, Merel, Hanna, Douwe, Hielke, Hugo, Jan, Mia, Fimke en Evelien