“Ik ben dankbaar dat ik hier sta, dat ik leef! En dat ik hier in vrijheid kan staan.”
Dit slotwoord sprak Hani in de gezamenlijke dienst op Broederschapsdag in de Vermaning van Zaandam. Zij was samen met haar studiegenoot Maini te gast, zondag 6 oktober jl. Ook om samen met de predikant van Doopsgezind Zaanstreek vorm te geven aan de oecumenische dienst.
De beide studenten volgen op dit moment het Bridging Gaps Programma aan de Vrije Universiteit, een programma waardoor zij drie maanden aan de VU studeren allen met hun eigen onderwerp. Wel verplicht dit programma hen verschillende kerkelijke gemeenten te bezoeken in Nederland.
En zo ontvingen wij Hani, een Doopsgezinde studente uit Indonesië en Maini, een Anglicaanse student uit Kenia. Zij vertelde dat haar onderwerp betrekking heeft op onderzoek naar gender-gelijkwaardige kerkelijke gemeenschappen. Ook komende vanuit haar thuisgemeente waar duidelijk de mannelijke leden de vorming van de geloofsgemeenschap bepalen. Ze was verheugd dat in Nederland ook vrouwelijke voorgangers zijn. Hoewel ze dacht dat dit gemeengoed in kerkelijk Nederland was, is dat nog een discussie waard. Wel is duidelijk dat alle doopsgezinde gemeenten in Nederland open staan voor vrouwelijke predikanten. Het gaf haar hoop vrouwelijke predikanten te ontmoeten, dat zou ze mee terug nemen naar haar doopsgezinde gemeente in Indonesië en voor haar verdere onderzoek. Het herinnerde haar ook aan een voorbeeld uit haar dorp, een vrouw die in de vorige eeuw ervoor zorgde dat er in die omgeving ook voor meisjes educatie was. Een stap waardoor ook zij naar school kon en nu studeerde.
Maini vertelde over zijn onderzoek naar klimaat gerechtigheid en de impact die het neo – kolonialisme heeft op de bevolking in Nederland. Waar Kenia een onafhankelijk land is, is er nog steeds sprake van een afhankelijkheid van het Noordelijk halfrond. Zijn hoop haalde hij uit de nieuwe en jonge generatie die zich meer met elkaar verbonden willen weten dan met andere krachten. Dat de gemiddelde leeftijd in Kenia 19 jaar is, raakte ons allemaal als aanwezigen.
Na de mooi bezochte dienst door leden en belangstellenden van Doopsgezind Zaanstreek, hielpen de studenten mee met het uitdelen van de attenties in het Mennistenerf. Deze meer dan 250 attenties waren voorbereid door het maatschappelijk werk van onze gemeenten. Deze mooie traditie heeft een lange geschiedenis in Doopsgezind Zaanstreek op Broederschapsdag. Namelijk om op deze dag ook binnen de Broederschap te delen van wat je hebt ontvangen, met je ‘broeders en zusters’ en met anderen die op onze weg worden toevertrouwd.
De komst van de studenten werd afgesloten met een bezoek aan de Zaanse Schans. Ze waren echt verrast over de mooie molens en Zaans groene huisjes en de geschiedenis van de Doopsgezinden in de Zaanstreek. Het was dan ook een prachtige en zonnige dag!
Tekst: Margarithe Veen