Vrijheid niet met gelijkgestemden, maar met gelijken. En geweldloosheid als een belangrijke dimensie in de oecumenische pelgrimage van gerechtigheid en vrede.

Inmiddels zijn de lezingen over Vrijheid en Geweldloosheid gehouden in de Vermaning van Zaandam. Marius van Hoogstraten nam ons maandag 9 september jl. mee hoe vrijheid te verstaan. Wat opviel in zijn lezing is dat vrijheid verbonden is met een nieuw begin. De eerste mensen in de Doperse traditie begonnen namelijk iets nieuws, in alle vrijheid binnen deze nieuwe groep gelovigen. Een kiezen in vrijheid vanuit zichzelf ondanks de onveiligheid in de samenleving van die tijd, inclusief vervolgingen.

Een ander punt dat hij benoemde is dat vrijheid niet verbonden is met gelijkgestemden, maar met gelijken. Een punt om over na te denken in onze samenleving die zich laat verleiden tot polarisatie, ook binnen kerkelijke structuren.

Andrés Pacheco Lozano gaf een mooi en helder overzicht hoe geweldloosheid vanaf het begin van de doperse traditie een belangrijk aspect was. Tegelijkertijd hoe de uitvoering ervan van begin af aan vragen opriep. Vragen die tot de dag van vandaag zijn gebleven. Aan de ene kant de onmacht geweldloosheid vorm te geven en aan de andere kant de geweldloze dimensie die wel ruimte vond. Dat laatste vraagt om meer voorbeelden en een beschrijving van de dynamiek ervan. Tegelijkertijd is het niet spreken over geweldloosheid geen optie. Juist ook bemoedigend hoe deze waarde vanuit de zogenaamde historische vredeskerken ook oplicht in de aanwezigheid van de wereldwijde oecumenische beweging, met name in het oecumenisch concept van de ‘pelgrimage van gerechtigheid en vrede’ van de Wereldraad van Kerken, tot op de dag van vandaag.

De lezing over geweldloosheid zal later in een definitieve versie toegestuurd worden. Zo ligt ook de vraag bij de spreker over vrijheid. We hopen aan het einde van de reeks een mooie bundeling van de lezingen te kunnen aanbieden.

Let op: de volgende avond, maandag 7 oktober is de FILMAVOND over Verzoening. In deze film gaat het over een heftig schietincident in de gemeenschap van de Amish centraal en hoe zij vormgeven aan verzoening.

De lezing over Eigen Verantwoordelijkheid vindt nu plaats op maandagavond 4 november met als nieuwe spreker prof. dr. Mirjam van Veen, docent aan het Doopsgezind Seminarium.

Maandagavond 21 oktober spreekt Alex Noord over Menno Simons.

Alle avonden beginnen om 20.00 uur in de Vermaning van Zaandam, aanvang 20.00 uur.

De toegang is vrij. Van harte welkom!

Als slot van deze reeks gaan we op excursie naar de roots van Menno Simons in Pingjum en Witmarsum. Dit belooft een mooie inspirerende dag te worden. Hiervoor vragen we een bedrag van € 20,00. Tevens kunt u, als u dat wilt, voorafgaande aan de excursie het speciale Mennobrood bestellen dat we dan ook bij De Molen die dag kunnen afhalen. Opgave graag bij Margarithe Veen, m.veen@doopsgezindzaanstreek.nl of via whatsapp 06-51852207.