‘Vanwege mijn donkere huidskleur werd ik op een Openbare School geweigerd. ‘ Zo vertelde cursusleider Kofi Ogún 4 juni op de goed bezochte derde avond over de Doorwerking van de Slavernij en het Koloniale denken in de Vermaning te Zaandam.
‘Dat is onmogelijk’ zo antwoordde een van de aanwezigen, ‘want Openbare scholen móeten iedereen aannemen, en dat deden ze ook al in de zeventiger jaren’. Zo stonden deze avond soms ‘mooie woorden van de overheid’ tegenover de weerbarstige praktijk. In de zaal bleken er meerderen te zijn die vanwege hun huidskleur op een school waren geweigerd. En.. anno 2024 zijn er nog steeds witte scholen waar slechts enkele leerlingen met een gekleurde huid op zitten die dan daarop worden aangekeken, of worden nageroepen. De ouders deden daar deze avond verslag van.
Dus de Doorwerking van het koloniale denken, die is nog niet voorbij. Maar: wat was het hartverwarmend om met meer dan 50 personen deze cursus van drie avonden mee te maken. Met de laatste keer een heerlijk Surinaams Buffet. Maar het beste voedsel: dat was het geestelijke voedsel, de inzichten die onze inleider kundig voor het voetlicht bracht. Over de hoogstaande Afrikaanse cultuur die de tot slaaf-gemaakten bruut werd afgenomen. En over talloze nare regels en wetten die nà de slavernij van kracht werden, die vaak tot op de dag van vandaag een discriminerende uitwerking hebben. Denk aan het toeslagen-schandaal. En aan de ‘onder’ advisering van leerlingen in groep 8.
Een goed middel om deze Doorwerking te Doorbreken is de ontmoeting. Die was deze avonden zeer geslaagd. Geleidelijk werden we tot één grote familie van ‘wit’ en ‘mensen afkomstig uit de Afrikaanse Diaspora’.
Soms werden er uit de zaal vragen gesteld die een ongemakkelijk gevoel gaven omdat ze bijna zelf al discriminerend waren. Onze inleider Kofi loste deze situaties altijd direct op door in dialoog te gaan, door te vragen, en de vraagsteller zijn zegje te laten doen. Juist door die ongemakkelijke momenten werd een stukje pijn uit het verleden verwerkt en kwamen we samen verder.
De avonden waren een uniek samenwerkingsproject van de stichting 30 juni / 1 juli Zaanstreek en Doopsgezind Zaanstreek, en werden mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de gemeente Zaanstad. Er wordt gekeken naar een mogelijk vervolg, want die Doorwerking, die kan en zal nog meer doorbroken worden!