Exodus in onze tijd

Hoe zou dat zijn, een uittocht uit Egypte in onze tijd? Zou er een leider als Mozes zijn, en hoe zou die stoet er uit zien? 28 kunstenaars gingen in op een uitnodiging van het Bijbels Museum om hier iets van uit te beelden. Vrijdag 1 september togen we met 11 doopsgezinden uit Koog, Zaandam en Krommenie in vier auto’s naar buitenplaats Doornburgh nabij Maarssen waar de kunstwerken worden geëxposeerd in een voormalig klooster. Na een mooi ritje langs de Vecht kwamen we aan in dit gebouw, dat op zich al een kunstwerk is omdat het helemaal gebouwd is in de Bossche stijl, inclusief het interieur.
Maar Exodus in onze tijd? Dan denk je eerst aan beelden van vluchtelingen. En die waren er: Een videocollage van mensen die ten prooi vallen aan water was zo heftig dat een aantal van ons snel die ruimte weer verliet. En dat schilderij van een naakte man met twee koffers.. zo iemand zouden we zelf ook kunnen zijn.
Gelukkig waren er ook veel hoopvolle inzendingen. Zoals een prachtig geloofsdoek gemaakt door de bezoekers van de Rotterdamse Pauluskerk. Of twee grote houten ringen met stukjes zeep erin om zo wat van de geur van thuis mee te nemen..
Door al deze beelden kwam het oude Bijbelse verhaal echt binnen. En dat moest gedeeld worden. Daarom besloten we met een gezamenlijke lunch om onze ervaringen te delen. Als echte reizigers trokken we daarna weer verder, een kleine stoet van auto’s op weg naar de Zaanstreek.