Daarna riep Hij luid: ‘Lazarus, kom naar buiten!’ De dode kwam tevoorschijn, zijn handen en voeten in linnen gewikkeld, en zijn gezicht bedekt door een doek. Jezus zei tegen de omstanders: ‘Maak de doeken los, en laat hem gaan.’ Johannes 11: 43-44
Lieve mensen,
Dit Bijbelgedeelte uit het evangelie van Johannes beschrijft de opwekking van Lazarus. Een lieve broer van Martha en Maria en vriend van Jezus. Martha en Maria hebben Jezus gesmeekt te komen, ervanuit gaande dat Lazarus dan niet zou overlijden. Maar wanneer Lazarus al vier dagen gestorven is, komt Jezus. En wat Jezus teweegbrengt is dat het leven van Lazarus uit de doeken wordt gedaan; niet begraven wordt en vergeten, maar dat zijn leven aan het licht blijft komen en datgene wat dat belemmerd weg te nemen.
Een krachtig beeld waardoor het leven steeds weer aan het licht blijft komen, ook daar waar het eerder uit het zicht was, begraven en in doeken gewikkeld of in doeken weggestopt, zal het de kracht en de essentie van het leven zijn om aan het licht te blijven komen
Zo denk ik ook aan onze liefsten die er niet meer zijn. Ach, hoe fijn is het soms wanneer herinneringen of gedachten gedeeld worden waarin het lieve leven van die ene even aan het licht komt alsof hij of zij even nabij is en zo nabijheid van troost ervaren kan worden. We die glimlach weer even voor ons zien of die lach horen of beelden voor ons zien die zo dierbaar zijn en waarin de betekenis van zijn of haar leven aan het licht wil blijven komen. Alsof ook zo de kracht en de essentie van de betekenis van het leven een weg gaan om aan het licht te blijven komen.
Dat is ook wat mij raakte tijdens het lezen van het boek ‘Van wie ze waren’. In de MennoZaam is daarover een verslag te lezen. Het raakte me hoe levensverhalen aan het licht blijven komen. Zelfs levensverhalen die al meer dan 80 niet meer leken te bestaan, en toch. Ik vermoed dat we dat niet alleen herkennen door het lezen van dit boek, ook door het achterhalen van levensverhalen, van wie dan ook, zoals dat van Walraven van Hall, de bankier van verzet, of het leven van Geertje Pel-Groot dat beide na onderzoek veel meer aan het licht kwam dan daarvoor.
We kunnen ons er vast iets bij voorstellen hoe levens die soms al meer dan 80 jaar onvindbaar waren aan het licht komen! Alsof het leven ons wil vertellen dat de kracht ervan blijft, hoe sommige machten en krachten er ook op uit zijn levens van mensen te vernietigen of te verwoesten door ontmenselijkende systemen, ook door een ander als de vijand te bestempelen, steeds weer opnieuw, totdat meerderen het gaan geloven; polarisatie of propaganda noemen we dat.
Het Leven dat niet alleen vanuit het verleden maar vooral in het heden aan licht wil komen!
Niet alleen meer dan 80 jaar geleden. Ook in onze wereld ervaren we dat de waardigheid voor ieder mens onder druk staat, niet alleen door de oorlogen en het geweld dat soms ook zo dichtbij gaande is, maar ook door de retoriek van polarisatie, misbruik van macht en middelen en het toe-eigenen zonder enige waardering voor een andermans leven. Ik merk hoe de huidige wereldtijd in onze gesprekken terugkomt en hoe we onze vragen hebben bij wat er gaande is en wanhoop en angst het leven soms beheersen. Hoe ziet onze visie op Leven eruit en hoe kunnen we die vooral ook met elkaar vorm geven?
Het Leven uit de doeken doen!
In de komende tijd gaan we ons daarom bezinnen om het leven, de levenskracht en het levenslicht, uit de doeken te doen. Ook tijdens de diensten in de 40 Dagentijd. Ook dan treffen we lezingen aan die ons uitnodigen dat wat leven geeft te ontdekken om uiteindelijk met Pasen ook dat andere Bijbelgedeelte uit Johannes 20: 5 -7 te lezen, opnieuw over de doeken die losgemaakt zijn; daar liggen en apart opgerold zijn. Ook om het leven van Jezus uiteindelijk steeds weer aan het licht te blijven laten komen! Dat leven dat ons uitnodigt op een weg van liefde, van medemenselijkheid, van compassie, van bewogenheid om de nood van een ander, om een leven te gaan om gerechtigheid, verzoening en vrede. Een leven waarbij iedereen kan opademen, kan opbloeien, aan het licht mag komen; een leven dat doorverteld wil worden en geleefd waarin niet de wanhoop het laatste woord heeft, maar de hoop; niet de haat en de onverschilligheid, maar medemenselijkheid; niet de dood, maar de levenskracht.
Welkom bij de gezamenlijke diensten en activiteiten op weg naar Pasen
Welkom daarom bij de verschillende diensten in de 40 Dagentijd en Pasen, alsook bij de verschillende activiteiten die we hebben georganiseerd als Doopsgezind Zaanstreek!
Ook nodigen we iedereen tussen Pasen en Pinksteren uit iets op te schrijven, te maken, te dichten of te schilderen waarin voor haar, voor hem, het leven volop zichtbaar is of kan worden. Na Pinksteren hopen we dan een mooi boekje uit te geven waarin ons, of het, leven uit de doeken komt!
Tot slot een gedicht van Marijke de Bruijne
Onzichtbaar zoals adem is – woont Gods Geest in ons midden – als levenskracht die bouwt en bruist – en zichtbaar maakt wat in ons huist – aan leven, liefde, zingen.
Als wind die waait waarheen hij wil – is Gods Geest daar aanwezig – waar mensen voor Haar openstaan, – door Haar gestuwd de weg opgaan – van ruimte, recht en vrede.
De Geest van God is overal – waar mensen Haar herkennen, – zij ziet ons door de ogen aan – van hen die helpend naast ons staan, zij gaat door heel de schepping.
Met een licht om leven voor u, voor jou, voor allen met wie wij dan hoe dan ook verbonden zijn, Margarithe Veen
Zie onze Agenda – op weg naar Pasen. Welkom!