Plastic-vrij-vasten

Geïnspireerd door een bericht op de website van Doopsgezind Leeuwarden delen we ook hier dat nieuws:

De tijd tussen Carnaval en Pasen is de Vastentijd. Een periode van onthouding en bewustwording. Deze 40 dagen nodigen we u uit om minder wegwerp plastic te gebruiken en te ontdekken hoe dat bevalt. 

Veel mensen willen op een duurzamere manier leven. Maar…hoe doe je dat dan? Wat kun je doen? Waar moet je beginnen? En is het niet erg duur, ingewikkeld en tijdrovend? Allemaal vragen die niet in één keer te beantwoorden zijn. 

Als we het probleem nu eens hanteerbaarder maken door één ding op te pakken. Wij willen ons focussen op PLASTIC. En dan met name het wegwerp- en verpakkingsplastic. Door daar samen, een afgebakende periode mee bezig te zijn, is het overzichtelijk en kun je ervaren hoe het voor je is om de patronen t.a.v. het plastic gebruik, te veranderen. 

Nu is er in het Christendom een afgebakende periode van zo’n kleine zeven weken die we ‘de Vastentijd’ noemen. Het zijn de veertig dagen voor Pasen, waarop de mensen als voorbereiding op Pasen ‘vasten’. 

Vasten is een oefening in loslaten om tot de essentie van het (gelovige) leven te komen. Het is een oefening in het ‘nee’- zeggen, in loslaten. Vasten kan op vele manieren; minder snoepen, minder tv kijken of… minder verpakkingsplastic gebruiken. In deze veertig dagen het oude proberen los(ser) laten en daardoor ruimte te maken voor iets nieuws. Zie: Plastic-vrij-vasten – Leeuwarden (doopsgezindenleeuwarden.nl)